Jak užívat HHC zodpovědně?

 

HHC neboli hexahydrokanabinol patří do rodiny kanabinoidů. Na českém trhu je to novinka, vzbuzující poměrně velký ohlas. Spolu s tímto zájmem se však také objevuje mnoho otázek potenciálních uživatelů, kteří chtějí vědět, jak k HHC přistupovat zodpovědně a bezpečně. A najít odpovědi na tyto dotazy zatím není právě jednoduché. V tomto článku bychom rádi zmíněný nedostatek informací alespoň částečně napravili.

 Jak-uzivat-HHC-zodpovedne-blog-image_vape

Co od užívání HHC očekávat?

HHC je jedním z méně probádaných kanabinoidů - jeho vědecké zkoumání je zatím v plenkách. Z tohoto důvodu nemáme k dispozici výsledky hodnověrných vědeckých studií, dokazující okamžité či dlouhotrvající benefity užívání HHC. Zatím můžeme těžit pouze z vlastních zkušeností uživatelů, kteří HHC užívají primárně k rekreačním účelům. Podobně jako u příbuzných kanabinoidů ale můžeme předpokládat velký potenciál např. v úlevě od bolesti, nechutenství a žaludečních nevolností, nebo v prodloužení doby či kvality spánku. Je samozřejmě také nutné zmínit, že vzhledem k nedostatku výzkumů nelze vyloučit možné negativní účinky dlouhodobého užívání HHC.

K užívání HHC je třeba přistupovat zodpovědně. Především nezapomínejte, že na rozdíl třeba od CBD je HHC psychoaktivní – má velmi podobné účinky jako THC, jen ve snížené intenzitě. Při jeho užívání se také (podobně jako při užívání THC) mohou dostavit i nepříjemné vedlejší účinky, například sucho v ústech, hlad, úzkost nebo paranoia. Pro HHC není určena žádná standardizovaná dávka, vhodné dávkování je pro každého individuální. Platí zde stejné pravidlo jako u většiny ostatních kanabinoidů – rozhodně vždy začínejte s malými dávkami, a teprve když se důkladně seznámíte s účinky, které na vás HHC má, můžete v případě potřeby uvažovat o pomalém navyšování dávek.

 

HHC a legislativa

V současné době (tedy k lednu 2023) není HHC uvedeno v Nařízení vlády o seznamech návykových látek (463/2013 Sb. ve znění Nařízení vlády č. 184/2021 Sb.) HHC ale zatím nebylo příliš zevrubně legislativně řešeno. V současné době je však v přípravě návrh zákona regulující trh s konopím, a není vyloučeno, že se legislativní status HHC brzy změní. O případných změnách v legislativě vás budeme okamžitě informovat na našich stránkách.

 

HHC a věkové omezení

V současné době je tedy HHC legální, nebo spíše nezakázané, a neexistuje ani oficiální věkové omezení pro jeho užívání. Jelikož ale jde o psychoaktivní látku, neměli by ho užívat nezletilí. Proto v našem obchodě prodáváme HHC pouze osobám starším 18 let. Stejně tak pokud máte doma děti, ujistěte se, že je HHC mimo jejich dosah.

 Jak-uzivat-HHC-zodpovedne-blog-image_HHC za volantem

Kdy se užívání HHC raději zdržet

Jak už bylo řečeno, HHC je vyhledáváno zejména pro své uvolňující a relaxační účinky. Jde o skvělou náhradní a legální alternativu pro příznivce účinků THC. Podobně jako při užívání THC jsou ale situace, kdy je vhodné se užití HHC spíše vyvarovat.

Už víme, že HHC je psychoaktivní – to znamená, že ovlivňuje lidské vnímání a pozornost. Proto raději neužívejte HHC v pracovní době, nebo pokud budete vyvíjet jakoukoliv činnost, při níž může ztráta pozornosti nebo změna vnímání představovat riziko, jako je např. manipulace se zbraní nebo obsluha těžkých strojů. Absolutně nevhodné je HHC konzumovat, pokud se chystáte usednout za volant. Výrazně tím zvyšujete možnost dopravní nehody a případné ohrožení zdraví nebo života za to jistě nestojí.

Opatrnost se může vyplatit i v případě silniční kontroly. Na internetu sice najdete různé informace o tom, že HHC není zachytitelné běžnými testy na drogy, upozorňujeme ale, že jde o neoficiální a nedostatečně prokázané informace. Ze stejného důvodu vám doporučujeme zdrženlivý přístup také například před lékařskou prohlídku pro zaměstnavatele.

 

Jsme přesvědčeni, že účinky HHC si nejlépe vychutnáte ve chvílích klidu a pohody, kdy možné ovlivnění vašeho vnímání a pozornosti nebude ničemu na škodu. Příjemnou relaxaci a mnoho zábavy při zodpovědném užívání našich HHC produktů vám přeje celý tým Hodsedoklidu.cz.