3 kroky k zodpovědnému užívání HHC

HHC neboli hexahydrokanabinol získává v posledních dvou letech na popularitě. Společně s THC, CBD, CBG a dalšími patří do rodiny kanabinoidů.

V posledních dnech se množí případy otravou HHC. V některých případech bylo možné ponechat pacienty v domácí péči, někteří ale museli být převezeni do nemocnice s poruchou vědomí nebo nevolností. Pojďme se společně podívat na to, jak HHC účinkuje a jak k jeho užívání přistupovat, aby bylo bezpečné.

Jak je to s HHC u nás?

Aktuálně, v únoru 2024, je HHC legální, nebo spíše nezakázané – není na seznamu v nařízení vlády o seznamech návykových látek. Ani to ale neplatí bez omezení - obsah THC musí zůstat pod zákonnou hranicí 1% a výchozí materiál pocházet z technického nebo CBD konopí. V budoucnu se ale může status této látky změnit.

6 nejčastějších důvodů, proč lidé vyhledávají HHC produkty

Vědecké zkoumání HHC je zatím v plenkách, a není tedy možné vědecky podložit okamžité ani dlouhotrvající benefity jeho užívání. Účinky HHC se velmi podobají účinkům THC. Je méně účinné, ale je psychoaktivní. Zatím můžeme těžit pouze z vlastních zkušeností uživatelů, kteří nejčastěji popisují tyto účinky:

  1. Relaxace a odbourání stresu

  2. Pocity euforie

  3. Zlepšení nálady

  4. Úleva od bolesti

  5. Zmírnění žaludečních nevolností a nechutenství

  6. Prodloužení doby spánku

Stinná stránka užívání HHC

Účinky HHC jsou vždy individuální, záleží na konkrétním jedinci i na podaném množství. Kromě pozitivních účinků na organismus se ale mohou vyskytnout i méně příjemné vedlejší účinky podobné těm po užití THC, jako je:

  • Úzkost

  • Paranoia

  • Sucho v ústech

  • Hlad

  • Červené oči

Jelikož se jedná o jeden z méně prozkoumaných kanabinoidů, o kterých toho nebylo na poli vědy zatím mnoho napsáno, není určena ani žádná standardizovaná dávka. Při požití příliš velkého množství HHC může dojít až k otravě, která se dle dostupných zdrojů může projevovat takto:

  • Porucha vědomí trvající až 48 hodin

  • Výkyvy nálad

  • Nevolnost

  • Zvýšené projevy agrese

Pokud se domníváte, že u Vás k otravě HHC došlo, kontaktujte neprodleně svého lékaře nebo ZZS.

Nevhodné užívání HHC_www.hodsedoklidu.cz

Kdo by neměl HHC užívat vůbec?

Jak už bylo řečeno, HHC a jeho užívání v současné době není zakázané ani nijak více upravované zákonem. Neexistuje tedy například zákonný věkový limit pro jeho užívání, to ovšem neznamená, že pro některé osoby nemůže jeho užívání představovat riziko. Jedná se zejména o tyto okruhy osob:

  1. Osoby mladší 18 let – zákonný limit sice neexistuje, HHC ale je psychoaktivní. Proto by jej neměly užívat osoby mladší 18 let. Pokud máte HHC doma, ujistěte se, že je vždy mimo dosah dětí

  2. Těhotné a kojící ženy

  3. Lidé se zdravotními problémy, které zahrnují játra, srdce nebo plíce – pro tyto orgány může užívání HHC představovat větší zátěž, proto radíme jeho užívání pečlivě zvážit

  4. Lidé s alergií na konopí

3 případy, kdy HHC rozhodně neužívat

Podobně jako existují vhodné podmínky pro užití HHC, existují i podmínky naprosto nevhodné, kdy byste HHC nikdy užívat neměli.

  1. Pokud se chystáte usednout za volant – HHC ovlivňuje lidské vnímání a pozornost, jeho konzumace před nebo dokonce při řízení motorového vozidla výrazně zvyšuje riziko dopravní nehody

  2. V pracovní době

  3. Při činnostech, kdy může ztráta pozornosti nebo změna vnímání představovat riziko – např. manipulace se zbraní, obsluha těžkých strojů

3 kroky k bezpečnému užívání HHC

Nyní už se pojďme podívat na to, jak k užívání HHC přistupovat, aby pro vás bylo bezpečné a pohodové.

  1. Vyberte si ten správný produkt právě pro vás

HHC lze podobně jako jiné kanabinoidy pořídit v mnoha rozmanitých formách. Co se týče nejvhodnější formy HHC k užívání, doporučujeme spíše produkty jako HHC prerolly, květy nebo HHC vape. Vedle nich existují ještě HHC edibles, což jsou potraviny obohacené o HHC. I když oproti jiným formám šetří dýchací cesty uživatelů, je mnohem těžší odhadnout vhodné dávkování. Nástup účinků je totiž pomalejší a účinky ve srovnání s inhalací kvůli metabolizaci v trávicím traktu trvají podstatně déle. Riziko spatřujeme také ve snadné dostupnosti např. v automatech bez ověření věku. Výše uvedené případy otravy z poslední doby vznikly právě po požití HHC edibles. Vždy se také zajímejte o kvalitu konkrétního produktu, jeho složení, certifikace, potažmo i o věrohodnost a osvědčenost prodejce a výrobce.

  1. Začněte pozvolna

Každý člověk je jiný a tak i dávkování HHC se může u různých jednotlivců lišit. Do hry vstupuje vaše váha, výška a další faktory. Obecně platí, že je vhodné začít s menšími dávkami a ty v případě potřeby navyšovat. Vytvořte si pohodové prostředí a vždy vyčkejte dostatečně dlouhou dobu na nástup účinků a jejich projevy. Dvojnásob to platí u výše zmíněných edibles, kde je nástup pomalejší, takže se zprvu může zdát, že HHC neúčinkuje. Pokud máte pocit, že se účinky nedostavují žádné, vyzkoušejte raději HHC při jiné příležitosti, než abyste nechtěně požili příliš velkou dávku!

  1. Všeho moc škodí

Jak už bylo řečeno, účinky se mohou u každého lišit na základě mnoha proměnných. Příliš vysoké dávky HHC s sebou nesou riziko nežádoucích účinků. Jelikož je HHC psychoaktivní látka, vždy také pečlivě zvažte, zda je právě v této situaci vhodné HHC vzhledem k jeho účinkům užít. Doporučujeme HHC užívat v klidném, bezpečném prostředí, například doma. Obecně je vždy lepší zdrženlivý a zodpovědný přístup.

Zodpovědné užívání HHC_www.hodsedoklidu.cz