Vše, co potřebuješ vědět o HHC

 

HHC neboli hexahydrokanabinol je pro mnoho lidí zatím neznámou látkou. Není se čemu divit, na český trh vstoupilo poměrně nedávno a obecně patří mezi méně prozkoumané kanabinoidy. Pojďme se společně podívat na to, co přesně HHC je, jaké má účinky a na legálnost jeho užívání.

 

Co je HHC?

Jak už bylo řečeno, HHC patří do rodiny kanabinoidů. Stejně jako další kanabinoidy, např. THC, CBD, CBG a další, se přirozeně vyskytuje v rostlinách konopí, hlavně v semenech a pylu. O jeho běžném výskytu se příliš nemluví kvůli jeho malému přirozenému množství. Obvykle se k jeho získávání využívá technické konopí, rostliny s velmi nízkým obsahem THC a vyšším podílem CBD, jejichž pěstování je ve většině zemí legální.

 

hhc-premium-0948

Jaké má HHC účinky?

Účinky HHC se velmi podobají účinkům THC. Je méně účinné, ale je psychoaktivní. Někteří uživatelé popisují pocity euforie, zlepšení nálady, jiní ale pociťují účinky spíše jako relaxační a zklidňující. Mimo jiné záleží vždy na individuálním jedinci a také na podaném množství. Můžeme bezpečně říci, že většina uživatelů jej užívá rekreačně, k relaxaci a odbourání stresu. Samozřejmě se ovšem mohou vyskytnout i nepříjemné vedlejší účinky podobné těm po užití THC jako je úzkost, paranoia, sucho v ústech, hlad a červené oči.

Co se týče možných zdravotních benefitů, můžeme zatím soudit spíše z osobních zkušeností uživatelů, než z vědeckých studií. Těch je zatím velmi po málu a nemůžeme tedy hovořit o žádných prokázaných účincích. Jelikož ale HHC účinkuje podobně jako THC, má velký potenciál např. v úlevě od bolesti, nechutenství, žaludeční nevolnosti, nebo v prodloužení doby spánku. Užívat ho lze v různých formách, nejčastěji jako liquidy do vapovacích per nebo vaporizérů, olej nebo tablety, případně i různé cukrovinky a další.

 

Je HHC legální?

HHC bylo objeveno v roce 1944 americkým chemikem Rogerem Adamsem, který ho vytvořil tzv. hydrogenací z THC. V takové formě je HHC ve světě i u nás nelegální. Vzniká totiž synteticky přímo z THC, tedy ze vstupní suroviny, která je legislativou regulována nebo zcela zakázána. Jak už ale bylo řečeno – HHC se vyskytuje v pylu a semenech konopí, a dnes naštěstí známe cesty, kterými jej získat, aniž by muselo být vytvořeno z THC.

Aktuálně, v prosinci 2022, je HHC legální, nebo spíše nezakázané – není na seznamu v nařízení vlády o seznamech návykových látek. Ani to ale neplatí bez omezení - obsah THC musí zůstat pod zákonnou hranicí 1% a výchozí materiál pocházet z technického nebo CBD konopí. HHC ale zatím nebylo příliš legislativně projednáváno a tak je možné, že v budoucnu se může status této látky změnit.

 VŠE, CO POTŘEBUJEŠ VĚDĚT O HHC

HHC a test na drogy

Hodně se mluví o tom, že HHC není zachytitelné běžnými testy na drogy. Jelikož nejde o variantu THC a legální HHC není z THC ani získáváno, mělo by to tak skutečně být. Nutno ale podotknout, že tato prohlášení jsou neoficiální, laický názor, který ještě nebyl patřičně prokázán. Doporučujeme vám tedy spíše zdrženlivý přístup a zodpovědné jednání, pokud se například chystáte na lékařskou prohlídku nebo usednout za volant. I když předběžné výzkumy negativní výsledek testu potvrzují, jistě nestojí za to riskovat ztrátu řidičského průkazu nebo dokonce zaměstnání.

 

Závěr

HHC je na tom podobně, jako všechny nové kanabinoidy – neexistuje dostatek výzkumů potvrzující okamžité ani dlouhodobé účinky, stejně jako neexistuje standardizovaná dávka. Jako k novému a neprozkoumanému by se k němu také mělo přistupovat, tedy zodpovědně a s opatrností. Pokud jste ale příznivci účinků THC, může pro vás HHC představovat skvělou náhradní a legální alternativu. Podívejte se na naše HHC produkty a najděte ten pravý právě pro vás.

 

hhc-premium-0968