THCPO – nový kanabinoid se silnými účinky

THCPO, neboli tetrahydrokanabiphorol acetát, je jeden z nověji objevených kanabinoidů. Poprvé byl syntetizován teprve v roce 2021. Přestože toho o něm zatím příliš mnoho nevíme, jisté je už teď, že jeho psychoaktivní účinky jsou velmi silné a zejména díky tomu bude jeho popularita na trhu s kanabinoidy strmě stoupat.

Co je THCPO?

THCPO je polosyntetický kanabinoid. Zatímco jeho prekurzor THCP se v rostlině konopí vyskytuje přirozeně, THCPO se vyrábí pouze v laboratoři, kde vzniká z THCP chemickou reakcí zvanou acylace. Díky modifikaci chemické struktury má vyšší tepelnou a oxidační stabilitu, tím pádem i delší životnost než THCP. V důsledku této vyšší stability by mohlo být v budoucnu THCPO více vyhledávané pro využití například ve zdravotnictví.

novy-kanabinoid-thcpo-blog-hodsedoklidu

Je THCPO legální?

V současné době (únor 2024) není THCPO nijak právně upraveno nebo regulováno. Je tedy legální, nebo spíše nezakázané. Tento status se samozřejmě do budoucna v rámci možné regulace konopného trhu může změnit, o čemž vás budeme neprodleně informovat na našich stránkách.

Jaké má THCPO účinky?

Jelikož se jedná o jeden z novějších kanabinoidů, nejsou o THCPO zatím k dispozici žádné vědecké nebo klinické studie s přesnými závěry. Spekuluje se o tom, že může být až 30x silnější, než THC, to ale může být potvrzeno nebo vyloučeno jen vědeckým výzkumem, na který si budeme muset ještě počkat. Jedno ale víme už teď - THCPO je díky úpravě chemické struktury silnější než THCP a THC. Je silně psychoaktivní a rozhodně nepatří mezi kanabinoidy určené pro začátečníky! Jeho účinky mohou být tak silné, že zaskočí i zkušené uživatele konopí. Navíc dle dostupných informací mohou trvat až 8 hodin, tedy mnohem déle, než je tomu u většiny ostatních kanabinoidů.

Co se týče konkrétních účinků, jsou nejčastěji popisovány jako:

  • Pocity silné euforie
  • Pocit opojení
  • Celkové uvolnění, uvolnění od stresu

Podobně jako u většiny ostatních kanabinoidů se i u THCPO mohou vyskytnout vedlejší nežádoucí účinky. Tyto vedlejší účinky jsou krátkodobé a v řádu hodin by měly odeznít. Nejčastěji jde zejména o:

  • Zarudlé oči
  • Sucho v ústech
  • Ospalost
  • Paranoiu
  • Úzkost

O dlouhodobých pozitivních i negativních účincích THCPO na lidský organismus prozatím kvůli absenci vědeckých výzkumů nic nevíme. Předpokládá se, že do budoucna by mohlo najít své využití v léčbě úzkostí, zánětů a bolesti. Další pozitivní přínosy by mohlo mít, podobně jako THC, v oblasti zlepšení chuti k jídlu a zabránění nevolnostem nebo zvracení.

Přistupujte k THCPO zodpovědně

Jak již bylo řečeno, THCPO není pro své silné psychoaktivní účinky vhodnou volbou pro začátečníky. I pokud jste zkušený uživatel konopí, přistupujte k THCPO zodpovědně Začínejte s ním velmi opatrně a pomalu, vytvořte si nejprve vhodné, pohodové podmínky. Produkty nakupujte pouze u renomovaných prodejců, kteří své zboží laboratorně testují, a začínejte s nízkými dávkami. Teprve když vypozorujete, jaké účinky na vás THCPO má, můžete dávku postupně zvyšovat až na tu pro vás ideální.

Myslete také na to, že neexistují žádné vědecké studie, které by potvrdily účinky a bezpečnost THCPO, jeho užívání s sebou tedy může nést i zdravotní rizika. Vzhledem k tomu, že jde o psychoaktivní látku, tak i přes absenci právní regulace by ji nikdy neměly užívat osoby mladší 18 let. Jelikož není jisté, zda THCPO prostupuje do plodu přes placentu, nebo zda se ukládá v mateřském mléce, neměly by THCPO užívat ani těhotné a kojící ženy. Zvýšenou opatrnost doporučujeme také osobám s psychickým nebo psychiatrickým onemocněním, jelikož silné účinky THCPO by mohly příznaky zhoršit. Protože má THCPO silné psychoaktivní účinky, neužívejte ho, ani pokud se chystáte usednout za volant, v pracovní době nebo v jakékoli jiné situaci, která vyžaduje vaši plnou pozornost.

mceclip0-2